Sushi med lax – En självklarhet på menyn

19 september 2023
Renate Degerth

editorial

Det finns få maträtter som har blivit så populära i Sverige under de senaste åren som sushi. Det japanska köket har tagit Sverige med storm, och nu finns det knappt en stad eller en by som inte har åtminstone en sushirestaurang. Bland de mest populära rätterna på sushi-menyn står laxen högst upp på listan. Sushi med lax är en självklarhet för alla som gillar smaken av fisk, soja och ris tillsammans, och här är allt du behöver veta om denna populära rätt.

Lax sushi – en god kombination av smaker

Sushi är en maträtt som består av ris, fisk eller grönsaker och så kallade ”nori”-blad som är rostade tångblad. När man äter sushi, är det viktigt att man har en kombination av rätt mängd ris, fisk eller grönsaker, och så kryddning i form av wasabi eller sojasås. Lax sushi ingår i det sistnämnda, och den feta fisken är en perfekt matchning med den lätta risbollen. Sojasåsen lyfter fram smakerna och avrundar den goda kombinationen av smaker.

Färsk lax är viktigt för smaken

När man beställer lax sushi är det viktigt att man ser till att få färsk lax. Färsk lax ger en helt annan smakupplevelse jämfört med fisk som har legat en längre stund på frys. Färsk lax är smakrik och har en helt annan textur än fisk som inte är i så bra skick. Sushi-kockarna är väl medvetna om detta och ser till att bara använda färsk lax i sina rätter. Det är också viktigt att man ser till att själv äta sin sushi med lax så snart som möjligt efter det att man har fått den. Sushi är en rätt som är bäst att äta direkt, eftersom riset kan torka och tappar smaken om det står för länge.

Lax sushi finns på menyerna överallt

Lax sushi är en maträtt som det nästan är omöjligt att undvika när du besöker en sushirestaurang. Faktum är att den numera finns på de flesta sushi-menyer, och man kan välja att äta den på flera olika sätt. Du kan välja att äta den som nigiri, vilket innebär att det är en bit lax placerad på en risboll, eller som maki, vilket innebär att den är rullad i ris och tångblad, med eller utan tillagade grönsaker. Oavsett hur du väljer att äta din lax sushi, så är det en maträtt som kommer att imponera på dig med sin goda smak och konsistens.

Lax sushi

Slutord

Att äta sushi är numera en vanlig företeelse i Sverige och det här har gett upphov till en variation i utbudet av sushi-menyer. Men, en sak som alltid finns kvar på menyn är laxen. Denna fisk är en självklarhet på menyn och det är självklart även i Sverige där den är en av de mest populära sushirätterna som finns. För dig som vill införskaffa den bästa laxen till sushin, rekommenderar vi att du kontaktar leverantören Govafisk.  Av dem får du färsk lax av högsta kvalité och som du garanterat kommer att älska.